Unkarin Kansainvälinen Lipputoimisto Formula 1 Grand Prix
-80 päivää unkarin Formula 1 Grand Prix 2020 Deutsch Deutsch | English English | Suomi Suomi | Polski Polski | Magyar Magyar

 Tulokset 2000 Kilpailu raportti

Kilpailu raportti


Häkkinen siirtyi voitollaan pistejohtoon

Vaikka Mika Häkkisen aika-ajosuoritus lauantaina ei vakuuttanut ja hänen olemuksensa sen päätyttyä oli kaikkea muuta kuin optimistinen, McLaren-talli onnistui löytämään ne säädöt hänen McLaren-Mercedes -autoonsa, että muista ei ollut hänelle edes kunnon vastusta kauden 12. osakilpailussa Hungaroringin helteisellä radalla.

Vaikka voitto oli vasta Häkkisen kolmas tällä kaudella, se siirsi hänet samalla ensimmäisen kerran kuljettajien pistetaulukon kärkeen. Hyvän kilpailun ohessa Häkkinen ajoi myös kilpailun nopeimman kierrosajan, joka oli hänen kohdallaan 19. kerta.

Voiton perustana oli loistava lähtö, jossa Häkkinen nousi kolmannesta lähtöruudusta alkukiihdytyksen jälkeen johtoon, jouduttuaan kuitenkin ahtaalle Ferrarin Michael Schumacherin kanssa miesten kääntäessä ensimmäiseen mutkaan.

- Taisin sanoa pari viikkoa sitten Saksassa, että jokainen F1-kuski ottaa ainakin kerran kauden kuluessa todellisen mega-lähdön, mutta nyt on pakko myöntää, että minun kohdalleni niitä on tullut tällä kaudella jo kaksi. Lähtöni onnistui todella nappiin ja vaikka meillä olikin Michaelin kanssa kova taistelu ensimmäiseen mutkaan syöksyttäessä, taistelu oli reilua, eikä mitään ikävää onneksi tapahtunut.

- Sen jälkeen sain nauttia hyvällä autolla ajamisesta ja minun on kiitettävä siitä tallin insinöörejä ja mekaanikkoja, jotka olivat tehneet jälleen kerran todella hienoa työtä hyvien säätöjen löytämisessä, kertoi tyytyväinen Mika Häkkinen, joka otti innostuneesti ja onnellisena palkintokorokkeen korkeimmalla korokkeella tuhatpäisen suomalaiskatselijoiden Maamme-laulun johtamisen käsiinsä.

- Todella mahtava fiilis, ei tässä muuta voi sanoa, jatkoi Häkkinen.

Parhaimmillaan Häkkisen johto toiseksi päätyneeseen Ferrarin Michael Schumacheriin oli yli 27 sekuntia. Loppua kohden Häkkinen hellitti vauhtiaan, koska ei ollut mitään syytä puristaa siinä vaiheessa enää täysillä. Maalissa ero oli 7,9 sekuntia.

- Muistan kun Rubens (Barrichello) kertoi edellisen kilpailun jälkeen, jonka hän voitti, että hänellä oli jo edellisenä iltana mahtava fiilis ja, että hän uskoi huonosta lähtöpaikasta huolimatta (18.) ajavansa hyvän kilpailun. Harjatessani lauantai-iltana hampaitani ennen nukkumaan menoa minulla oli samanlaiset tuntemukset. Ajatukset olivat hyvin positiivisia ja ymmärsin että tämän kilpailun onnistuminen tulee paljon riippumaan lähdöstä. Tämä rata on siinä mielessä samanlainen kuin Monaco. Kun ottaa johdon, niin takana ajavien on todella vaikea päästä ohitse. Tästä syystä keskityin mahdollisimman hyvin hyvän lähdön ottamiseen, kertoi tyytyväinen Häkkinen.

- Hyvän lähdön ottaminen on nykyisin todella vaikeata, muutenhan kaikki ottaisivat koko ajan hyviä lähtöjä. Varsinkin hyvän pidon löytäminen ja säilyttäminen kiihdytyksen ajan, se ei todellakaan ole helppoa. Se edellyttää paljon harjoittelua ja erilaisen tekniikan omaksumista ja hyvän tallin tuki on siinä asiassa ensiarvoisen tärkeätä, jatkoi Häkkinen.

Aika-ajon jälkeen Häkkinen kertoi, että auton säätöjen osalta oltiin menossa oikeaan suuntaan, mutta ne eivät olleet aivan parhaat mahdolliset vielä lauantaina. Tosin perjantain harjoituksissa auto oli tuntunut kilpailusäädöissä hyvältä. Oliko lopullisten säätöjen valitseminen uhkapeliä tai tiesitteko tarkasti mitä niiltä halusitte?

- Ei se mitään uhkapeliä ollut. Olimme itse asiassa hyvinkin vakuuttuneita, että ne muutokset mitkä me kilpailua varten teimme, tulisivat tekemään autosta nopeamman ja paremmin ajettavan. Ja siitä olen vain mielettömän kiitollinen mekaanikoilleni. He tekivät todella rajusti töitä megatuloksin.

- Eikä sovi unohtaa, että he ovat muuttaneet autoni säätöjä kuluneen viikonlopun aikana jo niin monia kertoja suuntaan jos toiseen, että itsekin menin jo laskuissa sekaisin. Eli ne muutokset jotka lopullisesti autooni tehtiin, eivät olleet mitään riskimuutoksia. Kyllä me tiesimme mitä olimme tekemässä. Auto ei ollut täydellinen kilpailun aikana, mutta kyllä se aika ok oli, se on pakko myöntää, jatkoi Häkkinen ja hymyili leveästi.

Vielä on viisi kilpailua edessä. Niistä kolme ajetaan todella nopeilla radoilla (Spa, Monza ja Suzuka), yksi tuntemattomalla radalla (USA) ja yksi vähän hitaammalla radalla (Malesia). Uskotko, että autonne tulee toimimaan niillä kaikilla hyvin?

- Automme on nyt niin hyvässä iskussa, että ei ole mitään väliä minkälaisilla radoilla kilpailemme. Kaikki sopii meille, sanoi Häkkinen vielä lopuksi.

McLaren-pomo Ron Dennis oli lausunnossaan normaalin ympäripyöreä, vaikka iloitsikin vilpittömästi Häkkisen voitosta.

- Melkein täydellinen kilpailu. Loistava lähtö ja kilpailu Mikalta ja Davidkin painosti koko kisan ajan Michaelia ottaen selvän kolmossijan. Olemme tyytyväisiä poistuessamme Unkarista, johtamalla molempia sarjoja, ja entistäkin päättäväisempiä luodaksemme molemmille kuljettajillemme mahdollisuuudet voittaa maailmanmestaruuden, hän totesi.
"Mika oli tänään vain niin paljon nopeampi"

Kilpailussa toiseksi jäännyt Michael Schumacher ei ainakaan ulkoisesti näyttänyt kisan jälkeen tyytyväiseltä, eikä mikään ihme. Olihan hän juuri hetkeä aikaisemmin menettänyt ensimmäisen kerran tällä kaudella johtoasemansa kuljettajien kunniataulukossa. Häkkinen siirtyi kahden pisteen turvin johtoasemaan. Oletko tyytyväinen toisesta sijasta ja kuudesta pisteestäsi, ottaen huomioon mitä kahdessa edellisessä kilpailussa jouduit kokemaan?

- En ole kovin innostunut, se on selvä, sillä minun olisi pitänyt voittaa. Silloin olisin ollut innostunut, totesi Schumacher. - Oloni on sellainen keskiverto-olo, jos niin voidaan sanoa. Automme ei ollut tällä kerralla vain riittävän nopea kilpailussa. Toisaalta voin olla suhteellisen tyytyväinen toisesta sijastani, sillä David (Coulthard) ahdisteli minua koko kilpailun ajna selkäni takana.

Kuinka paljon hän sinua todellisuudessa painosti?

- Tällaisella radalla on kohtuullisen helppoa pitää toinen kuljettaja takana ja siihen jouduin keskittymään, sillä paria alkukierrosta lukuunottamatta, huomasin, etten pysty ahdistelemaan Mikaa tosissani. Hän oli niin paljon nopeampi, jatkoi Schumacher.

- Lisäksi jouduin Davidin kanssa kilpaillessani keskittymään säästämään renkaitani mahdollisimman paljon, joten kyse oli paljon vain turvallisesta kilpailun läpiviemisestä kohdallani.

Olitko yllättynyt Mikan lähdöstä?

- Keskityin niin paljon omaan lähtööni, estääkseni pyöriä sutimasta liiaksi, että en sen takia saanut oikein loistolähtöä. Olimme lisäksi harjoitelleet lähtöjä tavallista enemmän ennen tätä viikonloppua ja uskoimme, että olimme löytäneet keinot sutimisen estämiseksi, ja onnistuimmekin siinä, mutta olin siitä huolimatta ehkä vähän liian varovainen lähdössäni. Ei lähtöni huono ollut ja Mika oli aivan takanani ja siirtyi jarrutuksessa sisäpuolelleni, jonka näin ja halusin välttää kosketuksen ja siirryin sen verran ulospäin, että hän pääsi rinnalleni ja ohitseni. Se oli siinä, jatkoi Schumacher edelleen.

- Sitä paitsi jos olisin onnistunutkin pitämään hänet takanani, hän olisi ohittanut minut viimeistään varikkopysähdysten aikana, niin paljon nopeampi hän tänään oli, lisäsi Schumacher vielä.

- Jatkoa ajatellen meillä on uusia hyviä ideoita, joilla autoistamme saadaan nopeampia, mutta niin niitä on varmasti myös vastustajillamme. Kauden lopussa sitten nähdään kumpi on tehnyt parempaa työtä sillä saralla, sanoi Schumacher vielä lopuksi.

Ferrarin tallipäällikkö Jean Todt ei voinut muuta kuin todeta molempien mestaruuksien johdon siirtyneen McLarenille, valmistajien sarjassa tosin vain pisteen erolla, ja kuljettajien sarjassa kahdella pisteellä.

- Nyt on vain todettava, että taistelu mestaruudesta alkaa uudestaan Belgiassa, hän totesi.

Neljänneksi kilpailussa ajoi Ferrarin Rubens Barrichello, mutta hän jäi Coulthardista jo runsaat 35 sekuntia. Loput pistesijat menivät tällä kerralla saksalaiskuljettajille, Williamsin Ralf Schumacherille ja Jordanin Heinz-Harald Frentzenille.

Yhdeksännestä lähtöruudusta kilpailunsa aloittanut Mika Salo ajoi maaliin kymmenentenä, eikä juuri voinut parantaa sijoitustaan kilpailun kuluessa.

- Luulin ottaneeni hyvän lähdön, kun pysyin lähtösuoralla sen sisäreunassa, mutta valitettavasti kaikki muut painoivat menemään ulkoreunaa. Kun kaverit sitten edessäni jarruttivat jäin pahaan pussiin enkä päässyt oikein minnekään ja minun oli pakko jarruttaa ja menetin ensimmäisessä mutkassa kolme sijaa samantien.

- Autoni aliohjautui todella paljon ja loppua kohden se oli niin paha, että luulin välillä, että minulla oli puhjennut eturengas. Kaikkein rasittavin oli yksi Minardi-auto joka piti suurta porukkaa nipussa. Sen takana menetimme kaikki paljon aikaa ja se oli vain hyvä osoitus kuinka vaikeata tällä radalla ohittaminen on, kertoi pettynyt Salo.

Jälleen kerran suurimpien pettymyksien joukkoon kuului Prost-tallin esitys. Jean Alesin kilpailu kesti 11 ja Nick Heidfeldin 22 kierrosta, heidän oltua ensimmäiset keskeyttäneet. Kaikkiaan 16 autoa ajoi maaliin asti, jota on pidettävä pienenä ihmenä, kun ottaa huomioon kilpailun aikana vallinneen erittäin helteisen sään (+ 31 - 35 C). Radan pinnasta mitatut lämpötilat nousivat kilpailun kuluessa jopa päälle 50 asteen.

Jos oli tällä kerralla ajettava rata sekä lyhyt, että syheröinen, niin kahden viikon kuluttua vuorossa oleva Spa-Francorchampsin rata on jotain aivan muuta. Sillä on pituutta lähes seitsemän kilometriä ja keskinopeudet tulevat jälleen nousemaan reilusti päälle 220 km/h.

Pituuden ja nopeuden lisäksi Belgian kilpailua tulee todennäköisesti rassaamaan taas tutut sateet ja erittäin vaihteleva sää. Toivotaan ettei se tule tekemään Mika Häkkisen ja Mika Salon työskentelyä kuitenkaan sen vaikeammaksi. Tästä on hyvä jatkaa.

Erkki Mustakari

Lähde: mtv3.fi


Muut vuodet:


86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19


provided by
Takaisin sivun yläreunaan