A Forma 1 Magyar Nagydíj jegyértékesítési helye
Még 277 nap a 2022-es Nagydíjig Deutsch Deutsch | English English | Suomi Suomi | Polski Polski | Magyar Magyar

 Eredmények 2002 Futambeszámoló

Futambeszámoló


A Ferrari ismét világbajnok!

Schumacher ötödik világbajnoki címét követően a Ferrari a Hungaroringen begyűjtötte zsinórban negyedik konstruktőri világbajnoki címét.

Ezt a két ferraris pilóta kitűnő és domináns teljesítményének volt köszönhető, miután Rubens Barrichello rajtcél győzelemmel megszerezte az első, Michael Schumacher pedig a második helyezést a 17. Magyar Nagydíjon. A harmadik helyen Ralf Schumacher ért célba, elmondása szerint számára is meglepő módon.

A negyedik és ötödik helyen a középmezőnyből rajtoló mclarenes Kimi Räikkönen és David Coulthard ért célba. Az utolsó pontszerző hely Giancarlo Fisichellának jutott.

"Álomverseny álomeredménnyel." nyilatkozta Jean Todt a Ferrari csapat főnöke. "Kizárólag szuperlatívuszokkal jellemezhetem a mai napot." folytatta Todt, aki a mai konstruktőri világbajnoki cím elnyerését a Ferrari, a Shell és a csapat többi partnerének közös eredménynek tekinti. Miután azonban a Ferrari már a magáénak tudhatja mindkét világbajnoki címet, a Shellel és többi partnerével már a jövő évre koncentrál és ennek keretében megkezdődtek a jövő évi motoron való munkálatok. Az, hogy ez a motor mennyire muzsikál majd, s hogy a Ferrari ugyanilyen domináns lesz-e a jövő év során is, mindenki kíváncsian várja.

A Williams-BMW felemás napot tudhat magáénak. Ralf Schumacher versenye kissé unalmasra sikeredet, hiszen bár megpróbálta bátyját a rajt után kielőzni, de ez mégsem sikerült, s ezután már nem tudta a vörösöket utolérni. "Ez kissé unalmas volt, de valójában nem vártuk, hogy harmadikok lehetünk. Nagyon boldog vagyok." - nyilatkozta a verseny utáni sajtótájékoztatón.

Mindeközben csapattársának, Juan-Pablo Montoyának nagyon szerencsétlenül sikerült a napja. A kolumbiai pilóta által nem nagyon kedvelt pályához a rengeteg próbálkozás és az optimális beállítások megkereséséhez bevetett korszerű HP számítástechnika ellenére sem sikerült a pályához beállítani a versenyautót. Ráadásul rosszul sikerült rajtja után visszaesett a hetedik helyre, majd összetűzésbe került Kimi Räikkönennel a 23. körben. Bár test-test ellen küzdöttek, a kolumbiai pilóta hibázott és ezzel elengedte a finnt maga mellett. Montoya nem akart utat engedni a mclarenesnek, de végül kénytelen volt letérni a pályáról, s mikor keresztülszaladt a rázóköveken, autója eléggé megsérült. Ekkor három hellyel visszaesett, s kénytelen volt bemenni a bokszba, hogy a törött részeket lecseréljék autóján. A verseny végén a 11. helyen ért célba, ami tőle szokatlanul rossz eredmény.

A Hungaroringen nehéz előzni, s ezt Massa ma saját bőrén is megérezhette, miután bár a verseny nagy részében nyomás alatt tartotta az előtte autózó Fisichellát, őt megelőzni nem tudta, így lemaradt a hatodik hellyel járó egy pontról. Nick Heidfeld hasonlóképpen járt, aki a kilencedik hellyel volt kénytelen beérni, miután nem tudott elmenni Jarno Trulli mellett. Az első tizet Takuma Sato zárja.

A BAR csapatnak ma sem volt jó napja. Olivier Panis a 12. helyen zárta a mai napot, de még ennek is örülhetett azután, hogy az első pár körben visszaesett a mezőny végére, a 19. helyre. Még így is jobban járt csapattársánál, Jacques Villeneuve-nél, aki a 22. körben volt kénytelen feladni a versenyt. Autója egyszerűen megállt a pályán.

A toyotás Mika Salo és a jaguáros Pedro de la Rosa ma nagyot vívott egymással, nem csak a pályán, de a bokszutcában is, hiszen bokszbeállásuk után majdnem egymásnak ütközött a két pilóta. Végül a finn került ki győztesen a küzdelemből és így ő szerezte meg a 13. helyet a jaguáros előtt. Csapattársaik hátrébb végeztek. Allan McNish a 15. lett, míg Eddie Irvine a 25. körben feladta a versenyt autójának műszaki meghibásodása miatt.

Az utolsó, 16., helyen Mark Webber ért célba a Minardival. Új csapattársa, Anthony Davidson a verseny vége felé, a 62. körben pördült ki a pályáról és adta fel pályafutása első Forma-1-es versenyét.

A Forma-1-es mezőnynek ezúttal sem kellett csalódnia a magyar nyárban. Mivel bár a hét közepén még elég hideg idő volt, az időjárás később beerősített és kellemes meleggel fogadta a hazánkba látogató száguldó cirkuszt. Miután az egyéni is a konstruktőri bajnoki címek már elkeltek, a harc még az egyéni ponttábla második helyéért folyik. Barrichello mostani győzelmével a második helyre ugrik a két Williams-szes pilóta, Ralf Schumacher és Montoya elé, s nagy esélye van arra, hogy meg is tartsa azt.

A következő futam a két hét múlva megrendezésre kerülő Belga Nagydíj lesz, így a Forma-1-es mezőny a pilóták nagy részének egyik kedvenc pályájára, Spa-Francorchamps-ba utazik. Tavaly Michael Schumacher nyerte a futamot, s Rubens Barrichello csak az ötödik volt, de a Ferrari segédletével, a brazil akár nyerhet is. Lehet, hogy a mai teljesítménye után megtáltosodik?

Forrás: f1hirek.hu


Egyéb évek:


86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19


Eredményei
Vissza az oldal elejére