A Forma 1 Magyar Nagydíj jegyértékesítési helye
Deutsch Deutsch | English English | Suomi Suomi | Polski Polski | Magyar Magyar

 Eredmények 2003 Futambeszámoló

Futambeszámoló


Baumgartner Zsolt bemutatkozott - Fernando Alonso minden idők legifjabb Forma-1-es futamgyőztese

"Fogalmam sincs, hogyan tovább; vannak terveink, de nem tudom, mi valósul meg belőlük."

"Megpróbálok nem hibázni; ha célba tudnék érni, akkor tökéletesen elégedett lennék."

Két nyilatkozat: az egyik pénteki, a másik szombati. Mindkettőt Baumgartner Zsolt adta, s az ellentmondásosnak tetsző két mondatból kiderül, hogy 24 óra alatt nagyot fordult a világ a huszonhárom éves versenyzővel. Pénteken még szerződésétől búcsúzó alkalmi tesztpilóta volt, szombat délután pedig már a hivatalos időmérő edzéseken igyekezett minél jobb rajtpozíciót kiharcolni - a vasárnapi futamra. Ő aztán valóban jókor volt jó helyen: ezen a hétvégén a Hungaroringen. A szombat délelőtti szabad edzésen egyetlen versenyző hibázott: az a Ralph Firman, aki a Baumgartner által tesztelt Jordan pilótája - az autó hátsó légterelője levált, emiatt a kocsi megpördült, majd nagy sebességgel a gumifalnak ütközött -, és történetesen éppen a Magyar Nagydíjon fordult elő vele a malőr, ahol Zsolt, úgymond, kéznél volt. Miután kiderült, hogy a zúzódásokat szenvedő Firman indulását a Forma-1 orvosa nem engedélyezi, kezdetét vette a Baumgartner szereplését kiharcolni kívánó hadművelet. Gondot csupán az okozott, hogy Zsoltnak nem volt a rajthoz szükséges szuperlicence. Röpke két óra alatt lett, miután a Bernie Ecclestone, Max Mosley, Frank Williams, Jean Todt négyes áldását adta a részvételre. A délelőtt tízkor még a délutáni Forma-3000-es futamra készülő Baumgartner háromnegyed kettőkor már a Jordan F-1-es kocsijában ücsörgött, hogy elsőként hajtson a pályára a hivatalos időmérő tréningen. Érezhetően (és érthetően) óvatosan vezetett - még szép, nem akarta összetörni a kocsit -, így csupán a dán Kiesát előzte meg, de ez legyen a Minardi-csapat baja. Ami a menőket illeti, a leggyorsabb a renault-s Fernando Alonso volt, mögötte Ralf Schumacher (Williams) és Webber (Jaguar) végzett. Juan Pablo Montoya a negyedik, Michael Schumacher csak a nyolcadik időt futotta.

A 18. Magyar Nagydíj aztán sporttörténeti különlegességekkel kedveskedett az érdeklődőknek. A rajtnál először sorakozott fel magyar autós, míg a célban minden idők legfiatalabb futamgyőztesét köszönthették. Történt ugyanis, hogy a mindössze 22 éves és 26 napos Fernando Alonso rajt-cél elsőséget aratott, s ha hozzávesszük, hogy az övé volt a legjobb edzésidő is, akkor túlzás nélkül nevezhetjük az idei magyar futam hősének.

A start - a mogyoródi hagyományoknak megfelelően - ezúttal is balesetmentes volt, mindössze a toyotás Da Mattának akadtak indulási gondjai. A két Williams - Ralf Schumacherrel és Montoyával a volán mögött - is ügyetlenkedett egy keveset; éppen csak anynyit, hogy pillanatok alatt pozíciókat veszítsen. A német ráadásul megpördült, így a futam felét azzal töltötte, hogy szívós munkával felzárkózzon az élen hajtók mögé. Ez olyannyira sikerült neki, hogy - a kerékcseréktől függően - a folytatásban végig az első hat hely valamelyikén száguldozott. Alonso külön versenyt vívott saját idegeivel és kocsija műszaki állapotával, de mindkét csatából győztesen került ki. Baumgartnertől alighanem csupán azt várta Eddie Jordan, hogy ne tegyen kárt az autóban, ám élete első Forma-1-es futamán Zsolt ennél jóval többet produkált. A dán Kiesát az utolsó helyre száműzte, és nagy harcban állt a másik minardissal, Verstappennel, miközben Fisichella kényszerű kiállásával egyedül maradt jordanes. Vitézkedésének éppen a verseny felénél, a 35. körben motorhiba vetett véget. "A rajtom jól sikerült, nagyobb hibát nem követtem el, csalódást bizonyára nem okoztam, csak azt sajnálom, hogy nem tudtam végigmenni" - nyilatkozta Baumgartner.

A nagyok között addigra tíz másodperces különbségek alakultak ki az Alonso, Räikkönen, Montoya, Ralf Schumacher, Coulthard, Webber hatos között. Miután Barrichello bal hátsó kereke kiszakadt, az addig is óvatosan körözgető másik ferrarisból, Michael Schumacherből a maradék harci szellem is elillant, és láthatóan megelégedett az egyetlen pontocskát érő nyolcadik helylyel. A 61. körben azért még megérte azt a szégyent, hogy Alonso lekörözze. Lám, az idény első felében verhetetlennek tetsző Ferrari valóban mély válságot él át, miközben három nagydíjjal az idei világbajnoki sorozat vége előtt Michael Schumacher előnye Montoyával szemben egy, Räikkönen előtt két pontra zsugorodott. A tavalyi és a tavalyelőtti kiírásban a vb-sorozat utolsó három versenyét csak a rend kedvéért futották le, hiszen az idősebbik Schumacher már világbajnokként érkezett Monzába; most gyökeresen más a helyzet, örül is neki mindenki, talán az ötszörös világbajnok kivételével.

Forrás: Népszabadság Online


Egyéb évek:


86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19


Eredményei
Vissza az oldal elejére