A Forma 1 Magyar Nagydíj jegyértékesítési helye
Még 281 nap a 2022-es Nagydíjig Deutsch Deutsch | English English | Suomi Suomi | Polski Polski | Magyar Magyar

 Eredmények 2005 Futambeszámoló

Futambeszámoló


Raikkönen fölényesen nyerte a Magyar GP-t!

A McLaren finn versenyzője, Kimi Raikkönen fantasztikus teljesítménnyel szerezte meg a 20. Magyar Nagydíjon az első helyet. A második az élről induló Michael Schumacher lett testvére, a Toyotát terelgető Ralf előtt. A Renault-ok pont nélkül maradt.

Kimi Raikkönen szerezte meg a győzelmet a jubileumi Magyar Nagydíjon, ahol igen nagy előnnyel végzett az élen a második helyen befutó Michael és Ralf Schumacher előtt. Fernando Alonso pont nélkül távozhat a Hungaroringről, így a spanyol versenyzőnek már csak 26 pontos az előnye legnagyobb riválisa előtt, miután elvesztette első terelőszárnyát az első körben.

Kimi Raikkönen fantasztikusan kapta el a rajtot, és a negyedik helyről azonnal a második pozícióban landolt az első kanyarban, így Michael Schumacher mögött, és csapattársa Juan Pablo Montoya előtt autózott. Eközben a középmezőnyben igencsak zajlott az élet, hiszen az első kanyarban a Red Bull Racing osztrák versenyzője, Christian Klien és a Sauberes Jacques Villeneuve összeért, mely Klien kieséséhez vezetett, akinek autója egyszer meg is pördült tengelye körül, majd a bukótérben landolt.

Az első kanyar nem hozott szerencsét a listavezető Fernando Alonsonak sem, aki Ralf Schumacher Toyotájával koccant össze, melynek kárát első vezetőszárnya bánta. Alonso sérült szárnnyal folytatta a körözést, ám a középső szektorban a terelőelem nem bírta a légellenállás okozta vibrációt, és leszakadt. A spanyol versenyző mögött autózó pilóták még ki tudták kerülni a pályán landolt első vezetőszárnyat, azonban a Red Bull színeit képviselő David Coulthard nem láthatta a pályára hullott alkatrészt, és telibe kapta, aminek következtében első kerékfelfüggesztése eltörött, és látványos megpördülések után a bukótérben landolt. A két Red Bull számára tehát már az első körben véget ért a körözés.

Alonso azonnal kiállt a boxba egy új orrészért, ahogy azt Rubens Barrichello is tette a Ferrarival, míg a két pilóta a mezőny végéhez csatlakozva folytatta útját. Alonso mindent megpróbált, hogy feljebb kerüljön, azonban saját bőrén is megtapasztalhatta, hogy a Hungaroringen az előzés szinte lehetetlen. A Renault versenyzője igen kockázatos menővert hajtott végre a második kanyarban, mikor a Minardis Robert Doornbost próbálta megelőzni, mely végül sikeresen végződött.

Raikkönen volt az első, aki üzemanyagot vételezett, méghozzá a 11. körben. A finn pilóta nyilvánvalóan azért futott kevés üzemanyaggal a tegnapi időmérő edzésen, hogy ellensúlyozza azt a hátrányt, melyet abból szerzett, hogy elsőként kellett kihajtania a kvalifikációra. Az addig első helyen tartózkodó Michael Schumacher sem várt sokáig, és néhány körrel később ő is kilátogatott a boxba, így már tudni lehetett, ők ketten mindenképpen három kiállásos stratégián vannak.

Montoya eközben átvette a vezetést, és olyan nagy előnyre tett szert, mellyel lehetősége nyílt arra, hogy két kiállással is az élen maradhasson. Azonban a kolumbiai pilóta nem sokkal később kiállt a boxba a 22. körben, majd Raikkönen mögé, a harmadik helyre tért vissza, ám neki már egy kiállással kevesebbje volt, mint az előtte autózó két versenyzőnek.

A nagy váltás a második kiállásoknál következett be. Raikkönen már-már tolta le a pályáról Michael Schumachert, aki végül kilátogatott a boxba. A finn pilóta egy körrel később vételezett üzemanyagot, de a tiszta pályán az első illetve a második szektorban addigi legjobb időeredményeit teljesítette. A finn versenyző csak egy kis időre állt meg a boxban, mindössze csak 12 körre elegendő üzemanyagot kapott, így kényelmes előnnyel térhetett vissza a pályára Michael elé.
Már teljesen úgy tűnt, hogy kettős McLaren siker lesz a Magyar Nagydíjon, mikor Montoya autója lassulni kezdett a 40. körben, majd a boxba visszatérve a verseny feladására kényszerült.

Eközben Raikkönen akkora előnyre tett szert 10 kör leforgása alatt, hogy utolsó kiállásáról is Michael Schumacher elé tudott visszatérni, akinek még egy boxlátogatása hátra volt. Innentől kezdve már csak arra kellett vigyáznia Raikkönennek, hogy ne vétsen hibát, és hogy kímélje a gépezetét. Az utolsó körökben még a két Schumacher fivér tette érdekessé a versenyt, miután Ralf befogta Michaelt, ám a Toyota versenyzője már nem tudta megelőzni a hétszeres világbajnokot.

Raikkönen végül majdnem 40 másodperces előnnyel végzett az élen Michael Schumacher előtt, és 10 ponttal faragott hátrányából Alonsoval szemben, aki csak a 11. helyet tudta megkaparintani. Kimi idei negyedik futamgyőzelmét aratta, azonban nem pezsgőzött azt követően, hogy szerdán az egyik McLaren szakács életét vesztette Budapesten.
Michael Schumacher megtartotta második helyét Ralf Schumacher előtt, akit a Toyota másik versenyzője, Jarno Trulli követett a negyedik helyen. Jenson Button a BAR Honda alakulatának megszerezte az ötödik pozíciót a Williams duója, Nick Heidfeld és Mark Webber előtt, míg a pontszerzők sorát Takuma Szato zárta, aki végre megszerezte idei első pontját.

Forrás: f1hirek.hu


Egyéb évek:


86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19


Eredményei
Vissza az oldal elejére